ProvtagningFrån provtagning till provsvar

Kallelse

Provtagning med cellprov sker vanligtvis hos barnmorska vid kallelse i enlighet med screening­programmets intervaller, vilka varierar beroende på ålder. Själv­provtagning för HPV kan erbjudas som alternativ, utom för de som ligger i kontrollfil- HPV (K-fil HPV) eller kontrollfil efter behandling-utläkning (KEB-U), eller vid graviditet. Tätare provtagning i screening­syfte än rekommenderat intervall ger inte ett ökat skydd och avråds ifrån.

Kompletterande screening

Cellprov bör erbjudas vid besök av annan orsak om prov inte tagits vid kallelse, eller vid besök i närtid innan kallelsen hunnit gå ut. Det kan exempelvis vara vid besök i samband med abort, graviditet, preventiv­medel eller då gynekologisk undersökning görs av annat skäl.

En rutin för kompletterande screening bör finnas på mottagningen. Om verksamheten har tillgång till Cytburken/­NPCx (Nationella process­registret för cervixcancer­prevention) kan den användas för att se tid för senaste prov. Cytburken/NPCx visar ”Erbjud prov” när det är dags enligt screening­programmet (ett screening­intervall minus 6 månader).

Kontrollfil efter behandling-utläkning

Kvinnor som haft eller behandlats för höggradig dysplasi överförs till Kontrollfil efter behandling–utläkning (KEB-U) och får kallelse (kallelse K1) till barnmorske­mottagning för cellprov vart tredje år, oavsett ålder.

Kontrollfiler-HPV

Kvinnor i kontrollfil-HPV är de som vid föregående prov hade HPV och normal cytologi. De får en särskild kallelse (kallelse K2) till barnmorske­mottagning för cellprov. Kallelsen ger information om att besöket är en uppföljning av tidigare HPV. Inklusion i K-fil HPV är beroende av ålder. Kallelse­intervall är beroende av HPV-typ. Högonkogen HPV, 23 år och äldre kallas efter 1,5 år. Medelonkogen HPV, 28 år och äldre kallas efter 3 år. Lågonkogen HPV, 33 år och äldre kallas efter 5 år.

När sker cellprovtagning?

Läs mer
Kallelse
Kompletterande screening
Kontrollfil


Provtagning hos vårdgivare sker precis som tidigare och vård­programmet innebär inga förändringar avseende detta. All provtagning ska ske med vätske­baserade cellprover, vilket ger möjlighet till analys för både HPV och cytologi på samma prov.

Följande filmer visar transformations­zonens utveckling, för att förstå hur prov ska tas, samt praktiskt genom­förande av provtagning. Ett så kallat tvåportions­prov, från portioytan och cervix­kalkanalen, ska innehålla både skivepitel­celler och celler från transformations­zonens övre begränsning (körtelepitel­celler eller metaplastiska celler). Provet kan tas med spatel och borste eller med en särskilt utformad provtagnings­borste.

Provtagning ska inte ske under menstruation. Prov kan tas under graviditet och vid post partumkontroll.

Hur genomförs provtagning hos vårdgivare?

Läs mer
Transformationszonens
utveckling
Provtagning med
spatel och borste
Provtagning med
särskilt utformad borste

HPV-självprovtagning

Vid självprovtagning får kvinnan hem provtagnings­material och returkuvert från screening­verksamheten. Provtagnings­instruktion medföljer. Provtagnings­pinnen förs upp några centimeter in i slidan och snurras några varv mot slidväggen. Provtagnings­pinnen behöver inte nå livmoderhalsen.

Därefter stoppas pinnen i medföljande transportrör/­påse och provet skickas till laboratoriet i det medföljande kuvertet enligt regionala instruktioner. Om provet innehåller HPV kallas kvinnan till cellprov hos barnmorska inom 4 veckor.

Är kvinnan gravid ska hon inte ta HPV-självprov utan uppmanas kontakta barnmorske­mottagningen för vårdgivartaget cellprov.

Hur genomförs HPV-självprovtagning?

Läs mer
HPV-självprovtagning

Screening

Provet analyseras primärt för HPV. En molekylär­biologisk undersökning (detekterar DNA eller mRNA) av prov­materialet görs med hjälp av en analys­apparat.

Prov som tagits vid självprovtagning för HPV kan inte analyseras för cytologi. Vid positiv HPV-analys från själv­provtagning skickas därför kallelse till cellprov hos barnmorska inom 4 veckor.

Triage

Vid positiv HPV-analys från ett cellprov görs en cytologisk analys (reflextest). Det är samma cellprov som analyseras vid triage, så det innebär inte ny provtagning.

Uppföljning på gynmottagning

Kvinnan kallas av gyn­mottagning för kolposkopi vid positivt triage, persisterande HPV-infektion, upprepat obedömbart prov, samt vid positivt HPV-självprov från ”långtidsuteblivare” (uteblivit ≥ ett screeningintervall + 4 år). Kvinnor i KEB-U med HPV-pos/Cyt-neg kallas till barnmorska på gynmottagning för nytt cellprov.

Hur analyseras provet?

Läs mer
Screening
Triage (reflextest)
Kolposkopi

Analyssvar från lab

HPV- och cytologianalys från samma prov bör svaras ut i ett gemensamt svar från laboratoriet. Svaren ska även innehålla följande information:

  • Om provet är bedömbart
  • Om provet bedömts som normalt eller om cellförändringar påvisats
  • Utfall av HPV-analys
  • Om endocervikala celler påvisats

Svar till kvinnan

Vid normalt svar
Om analyssvaret är normalt får kvinnan svaret direkt från lab eller kallelse­organisation, beroende på hur det är organiserat i regionen.

Vid påvisat HPV och normal cytologisk analys i triage

Kvinnan får svar direkt från lab/kallelseorganisation. Ingen ytterligare utredning görs. Kvinnan läggs i aktuell ”Kontrollfil HPV” och kommer att kallas till barnmorske­mottagning 1,5, 3 eller 5 år senare beroende på HPV-typ och ålder, för att se om HPV läkt ut eller kvarstår (persisterar).

Vid avvikande svar som behöver utredas vidare
Avvikande provsvar som kräver utredning skickas till gynmottagning som i sin tur kallar och ger information till kvinnan.

Det finns nationella kallelser och svarsbrev inom GCK och för gyn­mottagningarna som ska användas för information och besked till kvinnorna. Nationella kallelser och svar är standardiserade och har utarbetats för att ge enhetlig och jämlik information oavsett var i landet man bor. Mallar för kallelser och svar samt vägledning/­lathund för användning, finns på cancercentrum.se.

Uppföljning av avvikande provsvar vid gynekolog­mottagning

Gynekologen undersöker livmodertappen med hjälp av ett kolposkop (ett specialmikroskop). Gynekologen tar vävnadsprov (px) som får med fler cellager än ett cellprov. Undersökningen och provsvaren visar om cell­förändringarna finns kvar och om förändringarna behöver fortsatt uppföljning på gynmottagning eller behandlas.

Behandling av en cell­förändring innebär att man avlägsnar området med förändrad slemhinnan från livmoder­tappen. Ingreppet görs vanligen i lokal­bedövning. Vid ett återbesök efter 6 månader kontrolleras att förändringar är borta. Kvinnor som har haft eller behandlats för höggradiga förändringar (HSIL/AIS) läggs för bevakning i ”Kontrollfil efter behandling-utläkning ” (KEB-U), för långtids­uppföljning. Deras kontroller kommer att ske vart tredje år inom ramen för GCK vid barnmorske­mottagning.

Analyssvar och avvikande provsvar

Läs mer
Analyssvar från lab
Svar till kvinnan
Uppföljning av
avikande provsvar